Matka Bitcoinista on tullut merkittävä voimavara pelkästään „maagisista Internet-rahoista“ on ollut melko pitkä, mutta numero yksi kryptovaluutta näyttää saapuvan sinne nyt. Teollisuuden ohella myös omaisuuden oikeudellinen asema on parantunut. Venäjän pääministeri on paljastanut hallituksen suunnitelmat muuttaa olemassa olevia lakeja kryptovaluutan tunnustamiseksi omaisuudeksi.
Muutos antaa bitcoinin haltijoille mahdollisuuden puolustaa laillisesti salausvaluuttansa oikeudellisesti
Venäjän pääministeri Mikhail Mishustin keskusteli torstaina pidetyssä hallituksen kokouksessa erilaisista suunnitelmista digitaalisten valuuttojen sääntelylle puhuen erilaisista aloitteista koronaviruspandemian torjumiseksi.
Esiteltyään useita ratkaisuja, joita Venäjän hallitus on keksinyt, Mishustin sanoi: „Toinen ratkaisu koskee kryptovaluuttoja.“ Hän lisäsi, että „tämä on suhteellisen uusi työkalu, jonka kiinnostus kasvaa jatkuvasti.“
„Hallitus aikoo ohjata markkinoiden kehitystä sivistyneeseen suuntaan, jotta tällaisten omaisuuserien omistajat voivat suojella oikeuksiaan ja etujaan, ja varjojärjestelmien luominen olisi vaikeaa“, Mishustin jatkoi.
Päämäärän saavuttamiseksi pääministeri totesi „Tehdään useita muutoksia verolakiin“. Hän jatkoi selittämällä:
„Digitaaliset rahoitusvarat tunnustetaan omaisuudeksi, ja niiden omistajat voivat luottaa oikeusturvaan laittomien toimien yhteydessä sekä puolustaa omistusoikeuksiaan oikeudessa.“
Hämmennyksen poistaminen
Vaikka sääntelyviranomaisten keskuudessa on keskusteltu bitcoinin pitämisestä verotettavana omaisuutena, virallisia päätöksiä ei tehty. Näin ollen kansakunta on nähnyt bitcoinin oikeudellisen aseman vaihtelevan tuomioistuimittain. Jo heinäkuussa Pietarin Petrogradskin käräjäoikeus hylkäsi bitcoin-varkaudet rikoksena, koska digitaalisia valuuttoja ei säännellä Venäjällä eikä bitcoinilla ole laillista asemaa.
Samaan aikaan Venäjän federaation korkein oikeus on selventänyt, että „digitaaliset oikeudet“, termi, jota Venäjän lainsäädännössä käytetään nykyisin kolikoiden ja rahakkeiden kuvaamiseen, voivat olla lahjusten kohteena, kuten tavalliset fiat-rahat, vihjaen, että ne voidaan luokitella rahaa ja omaisuutta.
Kansakunnan on myös määrä säätää kryptovaluuttoja ensi vuonna tulevalla laskulla. Viimeisin muutos kyseiseen lakiesitykseen tehtiin vain viikkoja sitten maan valtiovarainministeriön muuttaessa Venäjän rikos- ja rikosprosessilakeja, joiden mukaan salausvaluutan käyttäjät saatettiin vangita jopa kolmeen vuoteen, koska he eivät ilmoittaneet kryptovaluuttakaupasta ja tapahtumista vähintään kahdesti kolmen vuoden aikana määrät, jotka ylittävät 45 miljoonaa ruplaa (~ 580 000 dollaria).